Koledzy, ja mam 1.8 tsi z 2009 r. i mój egzemplarz był objęty akcją serwisową. Napinacz został wymieniony. Mam przelatane 100 tys. km i zrobiony program jakieś 40 tys. km temu. Jest 230 koni, autko jeździ super. Nigdy nie zauważyłem żadnych dziwnych dźwięków przy zapalaniu ani innych podejrzanych objawów. Czekam już na zamówioną O3 ale starsza Octavka zostaje w rodzinie (zarezerwowana dla matuli) Skoro napinacz został wymieniony to mogę spać spokojnie? Czy przygotować mamuśkę mentalnie na nieprzewidziane wydatki? he he
[O2FL] Rozwalona głowica 1,8 tsi - jak skutecznie rozwiązać
Zwiń
X
-
Witajcie.
Mam pytanie, gdzie można sprawdzić czy moja Octavia może załapać się na akcję serwisową. Autko: produkcja koniec 2011 roku. ( w lutym kończy mi się gwarancja, więc chciałbym spać później spokojnie ) Przebieg 30 tys.km
Pozdrawiam.
MariuszJest: OIII 1.4 TSI beż cap... Elegance+Amazing+Dynamic+parę fajnych dodatów cieszących oko
Była: OII FL 1.8 TSI czarna Elegance+light assistant+lusterko foto...+pakiet biznes+pakiet WADLIWE AUTKO !!!
Komentarz
-
-
mirek_p11, ale u Ciebie chyba załatwiło sprawę? od wymiany napinacz śmigasz i nic się nie dzieje. Jakieś argumenty za wymiana całego rozrządu w przypadku gdy wydaje sie być ok a jego elementy nie zostały zastąpione innym w ETCE?Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW
Komentarz
-
-
Znowu mnie stresujecie. Ja mam produkcje 2009, dłubnięty praktycznie od razu, niecałe 70k nalatane, co prawda na wiosnę oddaję, ale wolałbym, żeby jeszcze pojeździł, po bo zostaje w firmie... Na akcję serwisową się nie załapałem, ale mam na papierze od ASO, że drgania na zimnym to prawidłowy objaw
Oprócz paliwka to jeszcze muszę olejek dolewać.
Komentarz
-
-
andrzej111, jeżeli nie sprzedam auta to na 120000 km zrobię rozrząd, bo pewnie będę chciał jeszcze pojeździć dwa latka bezawaryjnie a rocznie robię ok. 30000 km.
Zamieszczone przez SilentEmpireOprócz paliwka to jeszcze muszę olejek dolewać.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mirek_p11uzupełnianie oleju to raczej standard w 1.8 TSI, no chyba, że dolewasz co drugie tankowanie 0,5 l
Ja mam 02.2012 i w lutym 2014 konczy sie gwarancja. Mysle by wysmarowac jakies pismo do ASO, z zapytaniem czy moj VIN sie kwalifikuje do jakiejs akcji, bo rocznie robie 10-12tys i moze mi to pasc za 2 lata...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez andrzej111Tippo, pisz pismo do SAP, napisz kilka mailu i trzymaj, będziesz miał argument jak padnie po gwarancji. I proponuje nie olewać przeglądów ASO przynajmniej do czasu aż auto nie skoczy 4 lat.
Ja po prostu juz nie kupie nic z grupy VAG, jak mi auto padnie po 30tys i tyla (Samochodow eksploatuje 3 jednoczesnie i aktualnie wszystkie VAG) Sie nie bede z dziadami i partaczami wiecej przyjaznil
Oczywiscie wszystkie awarie wynikajace z ich kabotynskiej polityki szeroko rozreklamuje :P
Komentarz
-
-
Co do mojego przypadku to mechanik wymontował wszystko i całość wygląda bardzo dobrze. Jedynie napinacz jest uszkodzony ( uszczerbiony jeden ząbek na napinaczu). Prawdopodobnie łańcuch zostanie zamontowany ten sam.
Generalnie polecam aby każdy 1.8 tsi sprawdził sobie w ASO ( i to nie jednym) czy jego VIN pasuje pod ich cicho ciemną akcję serwisową.
P.S.Też mam dość grupy vag.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mrsojerPrawdopodobnie łańcuch zostanie zamontowany ten sam
Druga sprawa czy warto oszczędzać ok. 200zł na łańcuchu przy i tak dużych kosztach za całą naprawę i ryzykować, że jednak łańcuch może być niezauważalnie naruszony ?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mrsojerPrawdopodobnie łańcuch zostanie zamontowany ten sam.
Zamieszczone przez tom007jak kilka razy wypuszczali na rynek nowe typy napinaczy ??
Zamieszczone przez andrzej111Pokaż mi kogoś z 1.4 TSI któremu rozleciał się silnik
zapytaj w aso 'swoich mechaników'
btw
nikt się nie przyznaje, że kupuje u Maćka VagTech części do CAXA a co dopiero, że silnik mu...kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez LUKIZamieszczone przez tom007jak kilka razy wypuszczali na rynek nowe typy napinaczy ??Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez krzysnZamieszczone przez LUKIZamieszczone przez andrzej111Pokaż mi kogoś z 1.4 TSI któremu rozleciał się silnik
btw
temat znam, bo sam większość wiele wnoszących postów tam wrzuciłem...
sorry za OTkliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Tippoandrzej111 napisał/a:
Tippo, pisz pismo do SAP, napisz kilka mailu i trzymaj, będziesz miał argument jak padnie po gwarancji. I proponuje nie olewać przeglądów ASO przynajmniej do czasu aż auto nie skoczy 4 lat.
To juz taniej wyjdzie serwis poza aso i wymiania napinacza we wlasnym zakresie :P
Dodam, że gdy silnik klęknął, to był już po sofcie więc moim zdaniem teoria o zbawiennym działaniu programu na napinacz jest nietrafiona.1.8TSI CDAA 160KM ---> ~300KM/400Nm :O
Komentarz
-
-
Panowie a jakie u Was były objawy? Jak dotarliście do ASO? Jakie były zniszczenia?
Mi ostatnio przy odpaleniu auto wpadło w silne drgawki, jutro jestem umówimy w ASO na wymianę napinacza i oględziny ale do serwisu mam 100km i trzęsę się jak żyd na gównie jak tylko pomyśle, że muszę tam dojechać...Co prawda błędów w kompie żadnych niema ale mam obawy czy nie narobię jeszcze większych szkód.Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW
Komentarz
-
-
andrzej111,
jeszcze nie czytałem, aby komuś przed przeskoczeniem łańcucha pojawiały się drgawki,
natomiast drgawki przy porannym odpaleniu to i owszem pojawiają się takie wpisy (chodzi o szybkie nagrzanie kata).
Z moich ~3tyg. obserwacji wychodzi na to, iż są one znacznie mniej odczuwalne albo wcale ich nie ma, przy benzynie 98.Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Komentarz
-
Komentarz